неділя, 18 червня 2017 р.

Якщо у Вашої дитини немає друзів

Важливо знати причину
    Перш за все, поставтеся до ситуації, що виникла, якомога спокійніше. Проблеми в спілкуванні має не лише ваш малюк. Приблизно кожна десята дитина зазнає таких самих труднощів.
     Пам’ятайте: перші спроби, хай навіть невдалі, виробляють певні навики спілкування. В однієї дитини ці навики з'являються дуже швидко – вони наче природжені. В іншої – на це витрачається значно більше часу. Важливо, щоб батьки сприймали характер і темперамент дитини таким, яким він є. Не треба квапити: «Піди познайомся з цими хлопчиками» або «Потоваришуй з тією дівчинкою». І, звісно, не можна говорити: «Танечка сором’язлива». Адже такими словами ви програмуєте дитину на невдачі в спілкуванні, вона ще більше впевниться у своїй неспроможності потоваришувати з дітьми.
   Щоб допомогти малюкові налагодити стосунки з іншими, важливо встановити причину несприйняття. Непомітно поспостерігайте за дитиною : як вона грається з однолітками, як розмовляє, чи живе у злагоді з вчителем, агресивна чи мовчазна. Головне – не втручайтеся, позиція стороннього спостерігача допоможе краще зрозуміти проблеми вашої дитини й скорегувати власну поведінку.
Завжди пам'ятайте: негаразди дитини, хай якими дріб’язковими вони вам не здаються, для неї – справжнє горе. Тому будьте уважними до всіх проблем малюка. Важливо ще змалку створювати дитині умови для вільного спілкування з однолітками. Найчастіше невміння дружити пов’язане з браком довіри іншим і впевненості в собі. Ці проблеми можна розв’язати досить швидко, особливо в дитячому віці. Розпочати потрібно з власного прикладу, позитивного ставлення до дружби й інших людей. Необхідно обговорити з дитиною, в якій сфері захоплень вона вважає себе найбільш успішною і як цікаво можна подати ці навички серед однолітків. При цьому дайте малюкові відчути, що ви розумієте його страх, тривогу, самотність і підтримайте найменші прояви дружби. Якщо спроби були невдалими, обговоріть з дитиною, як краще змінити тактику, разом проаналізуйте помилки. Це допоможе їй відчути себе впевненішою. 

Джерело: http://www.pani-ua.info 

Немає коментарів:

Дописати коментар